X
Vaša porudžbina

Ukupno  : 

Troškovi dostave nisu uračunati u cenu proizvoda.

Cena dostave:  Vaši podaci


Način plaćanja


Key Molecule Logo
SR / EN

Čišćenje ili iritacija


Kako prepoznati i razlikovati simptome čišćenja kože od iritacije usled korišćenja nekog proizvoda? Pitanje je koje nas je sačekalo u inboksu, a s obzirom na važnost teme, odlučili smo odgovor da podelimo sa vama. Najjčešći razlog odustajanja od nekog proizvoda (pored razloga da određeni proizvod ništa ne radi) jeste reakcija kože na određeni preparat, koji korisnik ne može da prepozna kao pozitivan ili negativan efekat.

Važno je prvo objasniti kako nastaju akne. Mesto nastajanja akni jeste folikul dlake. Usled povećane produkcije sebuma, a poremećene deskvamacije, mrtve ćelije se ne odstranjuju dovoljnom brzinom, već dolazi do začepljenja pora i formiranja mikrokomedona. Oni nisu vidljivi na površini kože i u zavisnosti od brojnih drugih faktora nastaće neinflamatorne  ili inflamatorne lezije. Proces izbijanja mikrokomedona na površinu traje i do 2 meseca.

Upotrebom proizvoda koji će ubrzati izmenu ćelija (uklanjanje mrtvih ćelija i zamenu mlađim ćelijama), ubrzaće ceo proces razvoja mikrokomedona u otvorene ili zatvorene komedone ili u neki od tipova akni, te je to razlog zbog čega će se pojaviti veći broj akni. To je pozitivan efekat novog proizvoda koji će uskoro dovesti do poboljšanja stanja kože, jer njegovom daljom upotrebom smanjiće se broj nastalih mikrokomedona. Proizvodi postižu efekat čišćenja kože seboregulacijom i ubrzanom izmenom ćelija, te ne dolazi do nagomilavanja mrtvih ćelija i sebuma- začepljenja pora i formiranja mikrokomedona.

Kada se radi o čišćenju kože kao posledice primene proizvoda, akne se javljaju na već uobičajnim mestima na kojima se javljaju i inače. Sam proces čišćenja kože ne traje duže od mesec dana.

Aktivni principi koji imaju tendenciju da izazivaju čišćenje kože su:

·       Voćne kiseline (AHA , BHA, PHA)

·       Retinoidi

·       Benzoil peroksid

 

Ukoliko proizvod izaziva iritaciju dovešće do začepljenja pora, pa će se stvarati nove neinflamatorne ili inflamatorne lezije pored postojećih, do crvenila ili osipa, akne će se javljati na mestima gde je koža inače čista i zadržavaće se duže od mesec dana.

Ako se prilikom upotrebe preparata koji ne sadrži gore navedene aktivne principe, izaziva reakciju kože, to je siguran znak da treba prekinuti sa njegovom upotrebom. Ne treba stavljati stigmu ni na jednu grupu sastojaka, zato što je svaka koža posebna priča i može biti osetljiva na sastojak, na koji većina populacije nije. U redu je pratiti oznake na preparatim o potencijalnim komodogenim sastojcima, ali to je tema za jedan poseban post.

U slučajevima kada se javi iritacija na proizvod potrebno je prestati sa upotrebom proizvoda, u čišćenju kože koristiti blage uljane  čistače, umivalice bez agresivnih surfaktanata (SLS i SLES) i hidratantne kreme sa umirujućim delovanjem.

 

Tips and tricks:

 

Ako želite za smanjite intezitet pojave akni kao posedice čišćenja kože, proizvode sa aktivnim principa postepeno uključite u rutinu nege kože na nekoliko načina:

·       koristitite preparate sa nižim koncetracijama aktivnih principa

·        proredite upotrebu, na svaka dva do tri dana

·       Isperite lice nakon par minuta kako ste naneli


 

 

Ostavi komentar


Sva polja su obavezna
  Nisam robotČišćenje ili iritacija

By Key Molecule  24-Nov-2020

Kako prepoznati i razlikovati simptome čišćenja kože od iritacije usled k...Pročitaj više


Šta je double cleansing?

By Key Molecule  11-Nov-2020

Najvažniji korak u nezi kože? Čišćenje, čišćenje i čišćenje. Pro...Pročitaj više


Piling

By Key Molecule  09-Nov-2020

Piling ili eksfolijacija je uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože. Pro...Pročitaj višeKontakt

Anastatica doo
Subotička 73, 21000 Novi Sad


+381 60/ 72 73 991
info@keymolecule.com


Prijava

Prijavi se na newsletter i specijalne ponude

Pošalji


Verified by Visa

© 2020 Key Molecule

Dizajn i razvoj: Aspect Communications.