Ćaskanje sa Ninom


Podignuta obrva, kritika viralnih (i pogrešnih) trendova, kozmetički edukator- to su sve asocijacije na Ninu, koja stoji iza profila NinaTalksBeauty. Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje koje je stekla u kozmetičkoj industriji deli sa svojim pratiocima na društvenim mrežama, dajući smernice u nezi kože i rešavajući dileme koje imaju u nezi iste.


Hvala na pitanju, trenutno me davi ambrozija, ali uživam u ovom toplom vremenu i što se mene tiče zima ne mora nikad da dođe… glasam za leto 265 dana godišnje.

       Za ulazak u kozmetičke vode “kriva” je moja tetka koja je kozmetičar i pored koje sam zavolela svet nege kože. U edukaciju sam ušla nekako spontano i kao vrlo mlada jer mi je to bila sjajna prilika da unapredim pre svega svoje znanje, a zatim ga prenesem na svoje saradnike. Danas, 23 godine posle – nimalo se ne kajem što sam odabrala taj put jer zaista smatram da je znanje najvrednije kad se podeli sa drugima. Sigurna sam da je upravo to i razlog za otvaranje profila na instagramu pre 4 godine – da podelim svoje znanje i iskustvo i da demistifikujem negu kože kao neki bauk.

Ne menja se mnogo – nastavljam sa hidratacijom, retinolom i spfom, kao i do sada. Najveći problem mi je što na jesen izlazi mnoštvo novih preparata, a imam samo jednu glavu. 🙂

 Akne su bile sastavni deo mojih tinejdžerskih dana, ali i druženje sa kozmetičarima tako da nisam pravila neke katastrofalne greške u nezi, osim što je proces borbe bio dug i dosadan i što je često delovalo da kraja nema. Na sreću, i ta faza se završila, a ostale su neke dobre navike u rutini.

Mislim da mi je najveću razliku u nezi napravilo uvođenje duplog čišćenja i uopšte uljani čistač kao prvi korak uveče. Posle više od 20 godina korišćenja ulja za čišćenje lica prosto ne mogu da zamislim da očistim lice nečim drugim ako ne moram.

Tretman koji najviše volim da radim je Reversive, jer kombinuje ručnu masažu i masažu roze kvarcom, maske, serume- jedan od onih tretmana u kojima uživa i klijent i kozmetičar. Što se preporuke tretmana tiče – ono što svakom treba su higijenski tretman i hidratacija, sve ostalo je najbolje raditi u dogovoru sa kozmetičarom.

Svaki dan iskoči poneki novi trend sa TikToka od kog mi obrva odleti u nepoznatom pravcu. 🙂

Ne volim preterano ono u šta se kozmetička industrija pretvorila jer se sećam perioda kad su kozmetičke kuće diktirale trendove otkrivanjem novih sastojaka, formula, tretmana, a danas se prilagođavaju trendovima koji nastaju na društvenim mrežama, raznim zastrašivanjima kroz aplikacije koje “skeniraju sastav” ili profilima koji ubeđuju korisnike u ispravnost preparata. Sve je već viđeno i iskreno se radujem povratku naučno zasnovanih sastojaka i formula, bez panike i paranoje.

Trend koji mi se dopada je malo više priče o zaštirnoj barijeri i integritetu kože. Valjda smo prevazišli one viralne “kućni dermo-roler i 30% kiseline preko” videe, mada ne mogu da ne primetim da mi i dalje iskaču “testiranja” vitamin C seruma u razblaženom jodu. 🤦🏻‍♀️

Ono na šta uvek padam i za šta mi nikada nije žao da odvojim novac su serumi. Imam sreće da radim u brendu koji je pionir kada su ampule u pitanju tako da nikada nisam bez bar 2-3 vrste ampula u kući. Ultimativni favoriti u svakodnevnoj nezi su mi uljani čistač i Baborov enzimski cleanser u prahu, a od seruma bih trenutno izdvojila Inisfree green tea seed serum za hidrataciju i Summer Fridays cc me serum sa vitaminom C koji dovlačim iz inostranstva jer ga kod nas na žalost više nema. 

Kada je šminka u pitanju, često kažem da negu znam, a šminku volim – uživam u šminkanju iako nemam problem da se pojavim bez šminke i na mrežama i van njih. Iako mi je koža mešovita, ne volim mat izgled tako da me uglavnom privlače prozračni i kremasti proizvodi uz koje koža deluje svežije – kremasto rumenilo, krem bronzer, tečni hajlajter, a na sreću danas je izbor odličan i u drogeriji i u parfimerijama.

Moram da priznam da me je prvo privukla ambalaža jer se sećam da sam pomislila “U moru domaće kozmetike koja izgleda kao da je kuvana kod kuće na šporetu ovo izgleda svetski! Konačno je neko uložio i u dizajn ambalaže!” Zatim me je oduševila ponuda jer je upravo to bilo ono što je na našem tržištu nedostajalo – uljani čistač (prvi proizvod koji sam probala i koji me je oduševio!), tonici sa kiselinama, blag čistač koji mogu da preporučim i mlađim klijentima (i koji moja tinejdžerka obožava!) i na kraju hidrantni fluid koji je ostvarenje svih mojih zahteva kada je jednostavna nega kože u pitanju. Jednom sam rekla i ponoviću – ne znam kako, ali ono što u glavi zamislim da nam treba u kozmetici – vi napravite! 🙂

Nega kože je divna stvar i znam da nekima sa strane deluje kao nešto strašno i komplikovano, a u suštini je vrlo jednostavna: neophodni su dobar čistač, hidratacija i krema sa zaštitnim faktorom – sve ostalo je bonus! Sa neočišćenim licem se ne leže u krevet, iz kuće se ne izlazi bez spfa – to je ono što stalno ponavljam i kod kuće, i na poslu, i na mrežama. Ako je koži potrebno više od toga- konsultujte se sa stručnjacima koji će dati prave smernice pre nego što sami sebi zakomplikujete život negom za koju vam je potreban raspored časova.

I sapun je za ruke, nije za lice! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *