Mitovi o aknama


Akne su česta kožna stanja koja se javljaju kod mnogih ljudi. Tokom godina, oko akni su se stvorili brojni mitovi i zablude. Pretraživanjem interneta možete naleteti na pregršt informacija o tome zašto i kako nastaju akne, šta su njihovi uzroci. Ovde bismo želeli da podelimo sa vama najčešće mitove i da objasnimo zašto nisu tačni.

Mit: Akne su rezultat loše higijene.

Stvarnost: Akne nisu rezultat loše higijene. Prekomerno pranje ili grubo tretiranje kože može iritirati i pogoršati akne. Umivanje lica dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje može biti korisno, ali agresivno pranje neće rešiti problem. Takođe, akne nisu samo površinski problem i najčešće osobe čija je koža sklona aknama su osobe koje najviše vode računa o svom licu.

Mit: Potrebno je primenjivati proizvode koji će isušiti akne.

Stvarnost: Isušivanjem kože i uklanjanjem neophodnih lipida iz kože dolazi do pogoršanja stanja, jer se narušava hidrolipidna barijera. Savetujemo primenu proizvoda koji su namanjeni za tretman kože sklone aknama, jer su to proizvodi koji sadrže aktivne supstance sa dokazanom efikasnošću u tretmanu akni i ne sadrže agresivne sastojke, koji bi oslabili zaštitni film kože.

Mit: Izbegavanje šminke pomaže u lečenju akni.

Stvarnost: Ne morate se odreći šminke ako imate akne. Odabirom adekvatnog pudera prema tipu i stanju vaše kože i redovnim uklanjanjem šminke sa kože lica izbegavate mogućnost začepljivanja pora i stvaranja novih upala. Šminka će smanjiti mogućnost nesvesnog diranja lica rukama u toku dana i time imati pozitivan efekat na kožu lica. Najvažnija je primena efikasnih i nežnih sredstava za čišćenje kože lica, koji će u potpunosti ukloniti šminku, SPF i druge nečistoće sa lica.

Mit: Sunčanje leči akne.

Stvarnost: Sunčanje može privremeno smanjiti upalu i crvenilo akni, ali dugoročno može pogoršati stanje kože. Sunčanje može dovesti do dehidracije kože, oštećenja i začepljenja pora, što može pogoršati akne.

Mit: Samo tinejdžeri dobijaju akne.

Stvarnost: Iako se akne često javljaju tokom adolescencije zbog hormonalnih promena, mogu se pojaviti i kod odraslih osoba. Akne mogu biti prisutne tokom celog života ili se mogu javiti kasnije u odrasloj dobi.

Mit: Akne su samo površinski problem.

Stvarnost: Akne mogu biti estetski neprijatne, ali takođe mogu imati i emocionalne i psihološke posledice. Osobe koje pate od težih oblika akni često se suočavaju sa niskim samopouzdanjem, anksioznošću i depresijom.

Mit: Akne će nestati same od sebe.

Stvarnost: Dok se kod nekih ljudi akne mogu povući spontano, kod većine je potrebno lečenje. Bez adekvatne nege i tretmana, akne mogu trajati mesecima ili čak godinama. Pravilno lečenje može pomoći u smanjenju simptoma i prevenciji nastanka novih akni.

Mit: Samostalno ceđenje bubuljica će ih izlečiti.

Stvarnost: Samostalno ceđenje akni može privremeno smanjiti izgled bubuljice, ali često dovodi do širenja bakterija i upale, što može pogoršati stanje. Takođe, nestručno ceđenje bubuljica može ostaviti ožiljke i fleke na koži.

Važno je napomenuti da svaka osoba ima jedinstvenu kožu i da su uzroci akni individualni. Konsultacija sa dermatologom je najbolji način da se dobije pravilan dijagnostički i terapijski pristup za tretman akni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *